Το παιχνίδι της μίμησης.


  Κατά γενική ομολογία ο  Benedict Cumberbatch εντυπωσιάζει σε κάθε ρόλο που τον έχουμε δει, από το διάσημο ντετέκτιβ Sherlock μέχρι το Hawking που είχε υποδυθεί παλιότερα ή ακόμα και όταν τον βλέπουμε σε σύντομα φιλμ ή απλά όταν δανείζει τη φωνή του στον τρομερό δράκο Smaug
  Tελευταία τον είδαμε στην εξαιρετική ταινία "Το παιχνίδι της μίμησης" ("The Imitation Game") στο ρόλο του σπουδαίου μαθηματικού και κρυπτογράφου Αlan Turing, o οποίος κατόρθωσε να καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων ώστε να "σπάσουν" τον κώδικα της περίφημης γερμανικής μηχανής "Enigma". H ιστορία εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα... από τη μία βλέπουμε τις προσπάθειες της ομάδας του Turing κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και από την άλλη τα γεγονότα που συνέβησαν το 1952 και οδήγησαν στην καταδίκη του για "απρεπή συμπεριφορά". 



  Σημείωση: Ο άνθρωπος αυτός θεωρείται πατέρας της επιστήμης υπολογιστών χάρη στην πολύ μεγάλη συνεισφορά του στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού κατά τη δεκαετία του 1930 αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στη λεγόμενη δοκιμή Turing την οποία πρότεινε το 1950: έναν τρόπο να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί. Δυστυχώς η καταδίκη για ομοφυλοφιλία κατέστρεψε την καριέρα του, εκείνη την εποχή κάτι τέτοιο ήταν παράνομο. Μετά από μία δίκη του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας. Επέλεξε το δεύτερο και τελικά αυτοκτόνησε το 1954 δαγκώνοντας ένα μήλο που περιείχε κυάνιο και βρέθηκε έπειτα μισοφαγωμένο. (Εικάζεται ότι το σήμα της γνωστής εταιρείας Αpple είναι συσχετισμένο με το δαγκωμένο μήλο του Turing,σαν φόρος τιμής για τη συνεισφορά του στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επικρατούν βέβαια και άλλες "θεωρίες"). 












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου